This website is bilingual, written both in Swedish and English. For those of you preferring another language, we provide "google translate". Be aware that automatic translation sometimes gives very odd results...

Denna webplats är tvåspråkig, finns på både svenska och englska. För er som föredrar andra språk, har vi lagt till "google translate". Kom ihåg att automatiska översättningar ibland ger konstiga resultat...

- Om glasugnar
- Om glasdeglar
- Pressning, allmänt om
- Pressglas, några exempel
- Om centrifugering av glas
- Hur görs en termos?




Termos – thermos – tv-kanna...

bra att ha på utflykt, vid tvn, vid datorn. Till varm dryck, till varm mat (fast då av en annan modell) – till kall dryck, till kall mat...

Ofta tänker vi på hur den ser ut utanpå, men hur ofta tänker vi på hur den är konstruerad?

Grunden till termosflaskan är ett dubbelväggigt glaskärl. Det är försilvrat mellan väggarna, och sedan har luften mellan väggarna tömts ut. (Det är därför termos heter "vacuum flask" på engelska.)

De första isoleringsflaskorna konstruerades av den skotske fysikern John Dewar vid slutet av 1800-talet.

De blev fort en succé: redan 1915 började Termoverken i Jönköping tillverka termosflaskor för den svenska marknaden. Det har funnits fyra termosfabriker i Sverige: Termoverken i Jönköping var först, sedan Trelleborgs glasverk, AB Termoindustri i Kalmar och slutligen Jönköpings vacuumindustri. Den sista termosfabriken i Sverige stängde på 1960-talet.

Kuriosa: TV-kanna – nog är det ett ord vi alla använt vid något tillfälle? Nog har vi alla någon gång gissat att det beror på att den är praktisk att ha vid TVn?
Men, så fel vi alla hade: "TeVe-kanna" var ett varumärke från TermoVerken i Jönköping...

TeVe-kannan Kokhett från TermoVerken i Jönköping

Men hur görs de, då?

bild 1
Blås två kolvar, en lite större och en lite mindre
bild 2
Spräng av den större i båda ändar, den mindre endast i halsen
bild 3
Nu finns en innerflaska, och en ytterflaska öppen i båda ändar
bild 4
Trä in den mindre i den större med distanser av asbest
bild 5
Värm ihop den yttre flaskans botten med luft som mothåll
bild 6
Smält och blås ett hål i den yttre flaskans botten
bild 7
Smält fast ett glasrör i hålet
bild 8
Smält samman de två flaskorna i halsens mynning
bild 9
Häll i silvernitratlösning i mellanrummet, rotera och värm
bild 10
Evakuera luften från mellanrummet och smält ihop röret
bild 11
Färdigt!!
termosglas från Trelleborg
Ett termosglas från Trelleborgs glasverk
Men, riktigt färdig är termosen ju inte: glasflaskan måste monteras i en lämplig behållare som skyddar den, få något slags kork och slutligen en hatt/bägare.
I äldre tider var behållaren ofta av korrugerad plåt. Ibland var botten löstagbar (så kunde en byta ut en trasig glasflaska). Ibland var överdelen (den med gängorna) den som gick att skruva loss - på nästan alla äldre termosar är det möjligt att byta ett eventuellt trasigt innerkärl. Ytterhöljena har även gjorts i bakelit, plast, stål... Idag är ytterhöljena ofta designprodukter, men på de bästa termosarna är innerkolven alltjämt ett dubbelväggigt glaskärl.
("Bästa"? Ja, alla som provat helplasttermosar eller helståltermosar har märkt att de inte håller värmen så vidare värst länge...)
botten kan skruvas av

Typen av korkar har också varierat stort: i början var det helt enkelt en naturkork.
AB Termoindustri i Kalmar utvecklade naturkorken: den fick en spiralfjäder på toppen, som hjälpte till att hålla korken nere med hatten/bägaren.
I senare tider har korken försetts med gångjärn - ofta med en (från början) eftergivlig plastpackning.
Många tillverkare har använt sig av expansionskorkar - en god idé, i princip.

olika typer av korkar